Tungjatjeta Jasmina!

BEV_4003

Jasminës i pëlqen të dëgjojë muzikë, të shohë filma vizatimorë në televizor, të dalë shëtitje me motrën dhe vëllain. I pëlqen kur mami e vesh me rrobat e saj të preferuara dhe kur i përkëdhel kokën teksa i kreh flokët, por më shumë se çdo gjë tjetër Jasminës i pëlqen të dëgjojë zërin e të atit në telefon. Kur ai e përkëdhel, ajo lëshon britma gëzimi dhe sytë i marrin një tjetër shkëlqim, atë që vetëm zëri i tij mund t’ia japë.

Jasmina sot është 7 vjeçe. Kur ishte vetëm 2 vjeçe u diagnostikua me Sindromën Rett, një sëmundje e rrallë gjenetike që e bën të sëmurin të humbasë të folurën, oreksin, përdorimin e duarve dhe shumë funksione të tjera. E vogla ka edhe kriza të shpeshta epilepsie.

E ëma, Mirela, tregon se që prej asaj kohe ata luten vetëm për shërimin e saj. “Nuk e besonim dot se si krejt papritur goca nuk na fliste më. Ndryshoi shumë: qante, nervozohej shumë shpejt, rrëzohej në tokë…”- tregon Mirela.

Bashkë me të shoqin, ajo e solli në Tiranë. Për pak kohë vajza iu nënshtrua vizitave dhe terapisë së logopedisë. Pas pak muajsh vajza u kthye në fshatin ku jetojnë në Librazhd dhe gjatë gjithë kësaj kohe ajo nuk ka mundur të marrë kurrë shërbimet e specializuara për të cilat ka nevojë. Mirela tregon se ata nuk kanë makinë dhe për të shkuar tek qendra e shërbimeve, në qytet, i duhet të dalë në rrugën e madhe e të presë furgonat e rastit. “Na ka ndodhur të presim edhe 30 min, po ku mbahet Jasmina…Ajo bëhet shumë nervoze dhe fillon grindet, bërtet. Të gjithë na shohin neve…”- rrëfen Mirela teksa tregon për luftën për t’i bërë ballë mentalitetit që fëmijët me aftësi të kufizuara i mbyll në shtëpi.

Vitin që shkoi, Jasmina, shkoi për disa kohë në kopësht. E ëma e shoqëronte dhe ulej me të, që ajo të përshtatej më lehtë, të ambjentohej dhe të mund të mësonte diçka. Mirela bëri rolin e edukatores për të. Këtë vit, ajo kishte dëshirë që e bija të fillonte klasën e parë. “Kisha frikë. Ajo nuk ishte gati. Vendosëm që këtë vit ta çojmë më shpesh në qendër me shpresën që edhe krizat e epilepsisë do ta zënë më rrallë dhe shpresojmë që ta çojmë vitin tjetër”– thotë Mirela.

Ajo lutet që e bija të përmirësohet. “Të paktën të më thonte prapë “mami”…kaq dua!”- shprehet Mirela.

Që Jasmina dhe fëmijë të tjerë si ajo të mund të marrin shërbimet e specializuara, World Vision ka filluar programin Tungjatjeta, që do të mundësojë vizita në shtëpi për fëmijët me aftësi të kufizuara.

 

Si mund të dhuroni:

Raiffeisen Bank

Numër llogarie: 00 3088 0359

IBAN: AL60 2021 1013 0000 0000 3088 0359

SWIFT: SGSBALTX

Kartë Debiti / Krediti: http://www.tungjatjeta.al/#dhuro.