Gazeta Shqip – Historia e dhuruesit special të gjakut që shpëtoi 2.4 milionë fëmijë

james-harrison-blood-donor1-nc-nm-180515_hpMain_4x3_992

Antitrupat e 81-vjeçarit James Harrison u përdorën për të prodhuar një ilaç për shpëtimin e jetës. Tërhiqet për shkak të kufijve të moshës 81-vjeçari në Australi, një dhurues i veçantë i gjakut. Emri i tij është James Harrison dhe quhet “Njeriu me krahun e artë”: ai dha gjak për 60 vjet dhe sipas Shërbimit të Gjakut të Kryqit të Kuq Australian, ai ndihmoi në shpëtimin e jetës së më shumë se 2,4 milionë fëmijëve. Gjaku i tij ka antitrupa unike që janë përdorur për të zhvilluar një injeksion të quajtur Anti-D, një ilaç për të shpëtuar jetën, që ndihmon në luftimin e një gjendje në të cilën gjaku i një gruaje shtatzënë të grupit të gjakut Rh- fillon të sulmojë qelizat e foshnjës së saj të grupit Rh +.

http://gazeta-shqip.com/lajme/2018/05/17/historia-e-dhuruesit-special-te-gjakut-qe-shpetoi-2-4-milione-femije/