Ndërtimi i reziliencës dhe aftësive për reduktimin e riskut ndaj fatkeqësive

You are here

  • 15-12-21 |

Ndërtimi i reziliencës dhe aftësive për reduktimin e riskut ndaj fatkeqësive

15 Dhjetor 2021 – 230 mësues në 23 shkolla të Shqipërisë janë bërë pjesë e projektit 10 mujor që synoi përgatitjen dhe krijimin e reziliencës nëpërmjet angazhimit të shkollës dhe komunitetit nga fatkeqësitë në 6 rajone të Shqipërisë.

Situatat emergjente të viteve të fundit, tërmeti i 26 nëntorit 2019 dhe më pas pandemia globale sollën vështirësi të shumta në sistemin arsimor, veçanërisht në zonat e prekura nga tërmeti.

Në përgjigje të sfidave kryesore me të cilat u përball gjithsecili nga ne pas dy emergjencave të njëpasnjëshme, tërmeti dhe pandemia COVID-19, edhe nevoja ishte e madhe për të përballuar situatën, por edhe për t’u ringritur pas momenteve të tilla.

Veçanërisht në këtë periudhë, stafi pedagogjik, por edhe nxënësit duhet të rrisnin aftësitë për mënyrën e reagimit ndaj fatkeqësive.

Pjesë e ndërhyrjes së ofruar në Kamëz, Tiranë, Durrës, Kavajë, Kurbin dhe Lezhë ishte trajnimi i akrediturar nga ekspertë të fushës, për të përgatitur shkollat të kenë të përditësuara planet e tyre të emergjencave; materiale zhvillimore dhe didaktike, por edhe nje aplikacion ‘DRR4 Schools’ ku fëmijë të grupmoshës 10-16 vjeç mund të informohen lidhur me situatat kryesore të fatkeqësive natyrore si: tërmeti, përmbytjet, rrëshqitjet e dheut, pandemia, ndihma e parë si edhe kontaktet e emergjencës.  Për mbështetjen e aspekteve socio-emocionale të fëmijëve në kontekst shkollor gjatë dhe pas emergjencave u hartua një manual me ushtrime praktike për stafin psiko-social shkollor.

13 shkolla janë mbështetur me mini-projekte me fokus ndërgjegjësimin dhe angazhimin komunitar për përmbushjen e standardeve të sigurisë dhe Reduktimit të Riskut ndaj Fatkeqësive në shkolla duke patur si përfitues direktë 7,614 nxënës.  6 evente të emergjencave të simuluara, me synim ndërgjegjësimin e komunitetit shkollor, janë organizuar në bashkëpunim të ngushtë me Agjencinë Kombëtare të Mbrojtes Civile, Kryqin e Kuq Shqiptar, ZVA-të, përfaqësues të Emergjencave Civile në nivel Bashkie etj.

Sot, në praninë e përfaqësuesve të institucioneve arsimore, donatorëve, stafit pedagogjik dhe nxënësve u përmbyll projekti “Ndërtimi i reziliencës dhe aftësive për Reduktimin e Riskut ndaj Fatkeqësive (RRF) nëpërmjet angazhimit të shkollës dhe komunitetit”, një nismë e Ministrisë së Arsimit dhe Sportit dhe World Vision Albania, mbështetur financiarisht dhe teknikisht nga UNICEF, Organizata e Kombeve të Bashkuara në kuadër të SDG Acceleration Fund, me mbështetjen financiare të qeverisë holandeze.  

Tungjatjeta.al

 
Bruna
Shqipëri
Elvani
Librazhd
Arta
Shqipëri
Juliani
Librazhd
Oligerta
Shqipëri
Alesia
Shqipëri
Altin
Shqipëri
Marigleni
Shqipëri
Ana
Shqipëri
Arjani
Shqipëri
Selma
Shqipëri
Ardiani
Shqipëri
Sara
Shqipëri
Irena
Shqipëri
Emanueli
Shqipëri
Soni
Shqipëri
Jasmina
Shqipëri
Gabriela
Shqipëri
Emiljano
Shqipëri
Klajdi
Shqipëri
Fjorida
Librazhd
Donaldi
Shqipëri
Leonora
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Vëllezërit Manastirli”, Ndërtesa nr. 4,
    P.O.Box 1725, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: worldvisionalbania@wvi.org

empty

Na Ndiqni