"Në komunitetin tim"

You are here

  • 07-06-22 |

"Në komunitetin tim"

Nëse do një produkt të mirë të zonës së Librazhdit, pa dyshim që Shpëtim Cura si një prej njohësve më të mirë të fushës nuk do ju lërë asnjëherë të zhgënjyer. Fjalëpakë dhe gjithmonë me dëshirën e madhe që fjalët t’ia lënë vendin veprave, ai iu bashkua 15 vite më parë stafit të World Vision Albania në rolin e Lehtësuesit të Zhvillimit në projektin e Zhvillimit Ekonomik të Familjeve.

Të flasësh për të shkuarën, do të thotë që je duke punuar për të ardhmen. Unë vetë e kam përjetuar emigracionin si punëtor sezonal në shtetin fqinj, ndërkohë që gjatë pjesës tjetër të vitit punoja si mësues në fshatin e lindjes. Emocionet e para të punës lidheshin direkt me dëshirën për të kontribuuar në edukimin e fëmijëve, adoleshentëve dhe krijimin e mundësive që ata të shkolloheshin ose së paku të merrnin një zanat. Ky 10 vjeçar në arsim e më pas marrja e vendimit për të ndërtuar jetën në Librazhd më dhanë siguri për fillimin e një sfide tjetër duke u bërë pjesë e një organizate ndërkombëtare si World Vision,”- nis të tregojë Shpëtimi, babai i dy fëmijëve që tashmë kanë arritur moshën e pjekurisë.

Në periudhën kur ai nisi të punonte në këtë sektor, vendi ishte ende në fazat e para të tranzicionit. Familjet e rrjedhimisht edhe fëmijët, të rinjtë dhe komunitetet sipas Shpëtimit kishin ende dinamika të mëdha socio-ekonomike, ndërkohë që burimi kryesor i të ardhurave të Librazhdit mbetej emigracioni. 

Fillimisht u bëra pjesë e një vlerësimi mbi situatën ekonomike në zonë. Kjo analizë siguroi të dhëna dhe statistika që do të orientonin ndërhyrjet që do të bëheshin më tej në këtë program. Krahas trajnimeve dhe njohurive të punës së organizatës që më ndryshuan botëkuptimin, arrita që të integroja metodat e mësimdhënies me programet sociale të World Vision duke ndihmuar komunitetin, por edhe duke u rritur dhe transformuar edhe vetë profesionalisht. Kjo ishte kthesa ime kryesore që shenjon 2 dekadat e fundit të karrierës e njëkohësisht pasionit tim,” - vijon të tregojë ai.  

Pavarësisht se në pamje të parë vështirësia kryesore e fermerëve është kujdesi deri në marrjen e produktit, në fakt Shpëtimi tregon se në atë periudhë kishte edhe shumë faktorë të tjerë, mes të cilëve mentaliteti luante një rol kyç në jetën në komunitet.

Më kujtohet ‘shitja e maskuar’ që bënin fermerët me arsyetimin se nuk është mirë të kuptojnë njerëzit sa prodhim kam se kjo mund të më dëmtojë bletët ose prodhimin. Sot, jo vetëm që thuajse nuk ekzistojnë më si koncepte (të paktën në zonën tonë), por janë shumë të bashkuar në tregje dhe paraqitjen e produktit të ambalazhuar me etiketë dhe tregje të përbashkëta dhe të sistemuara. Një tjetër element është barazia gjinore. Burrat dhe gratë (veçanërisht burrat) bëheshin me turp nëse dilnin shpesh në treg për shitjen e produkteve. Sot vazhdojmë të bëjmë përpjekje që të tejkalohen pabarazitë gjinore, por të orientohen drejt nevojave të fëmijëve dhe të të gjithë familjes. Ndërkohë një tjetër aspekt ishte tradita vendase për mos rritjen e lepurit apo derrit pasi sipas tyre ‘nuk kishte mbarësi’. Në më shumë se 1 dekadë investimi të World Vision për rritjen e kapaciteteve të fermerëve, por edhe duke i mbështetur me inpute bujqësore ndryshimet janë të dukshme,” - thotë Shpëtimi i lumtur, por njëkohësisht duke u përpjekur të tregohet modest ashtu siç e përshkruajnë të gjithë ata që e njohin.

Në këtë mënyrë, fermerët kanë arritur të bëhen ekspertë të trajtimit të kulturave kultivuese në zonë, të jenë më të organizuar, të ngrenë zërin për problematikat që i shqetësojnë e mbi të gjitha të sigurojnë të ardhura të mjaftueshme për plotësimin e nevojave bazë të familjes dhe të krijojnë mundësi për arsimimin e fëmijëve.

“Sot në zonën e Librazhdit ka familje më të forta ekonomikisht e njëkohësisht më shumë të rinj ndjekin arsimin e lartë. Pjesëmarrja e fermerëve në trajnime si të menaxhojnë të ardhurat; si të  trajtojnë burimet natyrore, ndjekja e kurseve profesionale nga gratë shtëpiake dhe të rinjtë që e shpenzonin kohën në kafene, filluan të ndryshonin mënyrën e të menduarit për aktivitet ekonomik. Dhjetëra të rinj dhe gra nga kurset profesionale ushtrojnë sot një zanat që sjell shumë burime financiare për familjen dhe shërbim të shpejtë dhe cilësor për komunitetin,”- sjell ndër të tjera në vëmendje Shpëtimi si për të theksuar nevojën e të rinjve për punësim, si dhe për të pasur më shumë barazi gjinore.

Janë të shumta rastet dhe historitë që ai mund të na tregojë, ndërkohë që e kishte të pamundur profesionalisht dhe moralisht të mbyllte telefonin kur mbaronte punën. Sipas tij, halli dhe nevoja nuk kanë orar, kështu që ndërsa ndihmonte familjet, përpiqej që përmes shembullit t’iu mësonte fëmijët të tij se arsimi, përkushtimi, pasioni, por edhe të qenit njeri pavarësisht pozicionit dhe njohjeve është gjëja më e rëndësishme që do i çojë përpara.

Më tej thotë: “Fakti që kam qendruar kaq gjatë në një punë është për shkak të dëshirës sime për kontribut të vazhdueshëm në zgjidhjen e problemit. Investimin te vetja ime dhe sukseset e arritura përpiqem t’i përcjell tek fëmijët e mi dhe çdokush që po kërkon një mundësi integrimi për të qenë i dobishëm për familjen dhe shoqerinë. Dhe kam një mesazh për të gjithë ne, përfshirë veten time - Të largohemi një moment nga bota e internetit dhe të përballemi në diskutim të drejtpërdrejtë për çështje që ndikojnë jetën tonë dhe shoqërisë në tërësi.”

Këto janë disa nga momentet më interesante që tangent preken në pak rreshta. Megjithatë fjalët do ishin pa fund për të përshkruar rrugën drejt përmirësimit të një komuniteti për një jetesë më të mirë të familjeve që sigurojnë për brezin e ri.

 

 

 

Tungjatjeta.al

 
Emiljano
Shqipëri
Marigleni
Shqipëri
Bruna
Shqipëri
Leonora
Shqipëri
Arjani
Shqipëri
Alesia
Shqipëri
Ana
Shqipëri
Elvani
Librazhd
Donaldi
Shqipëri
Gabriela
Shqipëri
Sara
Shqipëri
Emanueli
Shqipëri
Selma
Shqipëri
Ardiani
Shqipëri
Jasmina
Shqipëri
Juliani
Librazhd
Klajdi
Shqipëri
Altin
Shqipëri
Oligerta
Shqipëri
Fjorida
Librazhd
Irena
Shqipëri
Arta
Shqipëri
Soni
Shqipëri

Twitter Feed

 

Facebook Feed

 

Na Kontaktoni

Shqipëri
  • Rruga “Vëllezërit Manastirli”, Ndërtesa nr. 4,
    P.O.Box 1725, Tirana, Albania
  • Tel: +355 4 2419601
  • Email: tirana@wvi.org

empty

Na Ndiqni